FÅ ORDNING PÅ DIN EKONOMI

Att få en full kontroll på sin privatekonomi är inte så lätt som det låter. Alla som tar fram sina egna kalkyler/utgifter är mer optimistiska än vad i själva verket det är. Anledningen är att man missar många små utgifter som kan vara flera tusenlappar i månaden.

Mina tips hur du ska få bättre insyn i din privataekonomi:

 1. Gör en egen sammanställning av de utgifter du har, när du har gjort det går du in i konsumentverkets hemsida och hittar deras uträkningar hur mycket i snitt vi gör av med beroende på om man är singel/sambo/gift. Du kommer antagligen hitta i konsument verketslista vissa utgifter du inte har ens tänkt på.
 2. Gör en totalsammanställning och sedan följ den i några månader så du verkligen ser att du får ungefärliga utgifter varje månad.
  När du får det då har du fått fram den verkliga riktiga utgift kalkylen.
 3. Nu vet du nästan exakt vart dina pengar går till varje månad och nu kan du enkelt förändra din konsumtion genom att skära ner på saker som inte så väsentliga och kanske börja spara mer? eller ha en lyxigare semester?
 4. Märker du att du konsumerar mer än vad du tjänar då ska du genast prioritera och inse att du inte kan leva som du gör idag! Börjar man ljuga för sig själv då kommer det sluta dåligt. Vi lever i ett samhälle där materiella saker är mer och mer viktiga för oss alla och det är lätt att man kommer i ekonomiskt obalans, inget man ska skämmas över! Men man ska genast ta sig i kragen och göra det bästa av situationen.
 5. Märker du att du ligger efter månad efter månad då ska du ta i kragen på en gång och börja förändra din beteende! Sluta konsumera det som du klarar dig utan, om du har bil sälj den (bil kostar flera tusenlappar i månaden bara den står i garaget) vänd på varje kostnad och varje krona. Kom ihåg att om man har ekonomiska problem betyder det inte att de problemen kommer bestå, men det är viktigt att ta tag i de innan det är försent.
 6. Handla inte med kreditkort, handlar du med kreditkort så ligger du en månad efter för du betalar en månad efter du har konsumerat.
  Ha gärna kreditkort som reserv om du verkligen skulle behöva den någongång, men handla inte med den dagligen!
 7. Internethandel växer och vi handlar mer och mer, när du ska betala ta inte kreditfaktura för då ligger du en månads efter där med. Det kan bli en ond en spiral. 
 8. Spara långsiktigt, kan räcka med någon hundralapp i månaden. Kapitalfösäkring är väldigt bra för den typen av sparande, även om du ska spara till dina barn. Kolla med din bank, du kommer få råd och tips för långsiktigt sparande.
 9. Lägg upp mål för din ekonomi och skriv ner de, läs det du har skrivit några gånger om året, lägg till flera mål när du får de eller när du nått de målen du har. Om du läser då och då vilka mål du har blir du mer målmedveten.
Lycka till med DIN privataekonomi, hoppas du njuter av dina pengar på bästa sätt!!